Arbitragecongres ‘Hé scheids…’

11 januari 2020 houdt COVS in samenwerking met KNVB een congres voor alle scheidsrechters uit ZUID I

Werving en promotie centraal op derde arbitragecongres

Door RENE KIEBERT

voorzitter werving en behoud, bestuur COVS


Op het derde arbitragecongres ‘Hé Scheids’ van de COVS staat district Zuid I aan de lat.


Meer dan ooit komen er vooral veel verenigingsscheidsrechters naar dit congres. De verhouding is bijna 1 op 1. Op 20 december sloot de inschrijving, maar nu al is duidelijk dat er vele belangstellende verenigingsscheidsrechters in Zuid I geïnformeerd willen worden over de mogelijkheden van de scheidsrechtersverenigingen. Ze hebben zich namelijk massaal aangemeld via de KNVB.

Scheidsrechtersverenigingen uit Zuid I zijn dan ook herkenbaar aanwezig met vlaggen in hun eigen verenigingskleuren, fotoboeken, flyers en inschrijfformulieren om leden te werven.


Kevin Blom

De onderwerpen op het congres zijn voor iedereen die met de arbitrage te maken heeft van groot belang. Betaald voetbalscheidsrechter Kevin Blom bijt het spits af met een workshop voor iedereen over de interpretatie van hands. Juist hierover is erg veel te doen in scheidsrechtersland, niet in het minst door de al of niet terechte ingrepen van de VAR.


Rob Dieperink

Over communicatie met de assistent en met de spelers verzorgt zijn collega uit het betaald voetbal Rob Dieperink wederom een workshop. De waardering voor zijn workshop was in Oldenzaal bij het tweede arbitragecongres zo groot, dat herhaling onomstreden is.

Een nieuw onderwerp is ‘omgaan met weerstand’, verzorgd door een specialist, die in het dagelijks leven vanuit de politie/ME geschoold is in het deëscaleren van geweld. Gerrie van Essen, toevallig ook scheidsrechter, verzorgt drie keer deze workshop.

Spelregelwedstrijd

Tenslotte is er wederom de bekende spelregelwedstrijd Socrative, de populaire en moderne benadering van spelregelvragen met de smartphone. Scheidsrechtersvereniging Rotterdam, de landelijke kampioen, komt met een delegatie van liefst zes man sterk naar Helvoirt om ook stil te staan bij de juiste antwoorden en de bijbehorende uitleg.


Informatiemarkt

Tussendoor, maar de gehele dag te bezoeken, is er een Informatiemarkt met vertegenwoordigers van Topfluit, AXIWI headsets (AXTOURS Communication Solutions uit Barendrecht), de KNVB-opleidingen, boekenstand met onder meer het gesigneerde nieuwe boek van Kevin Blom over Management en Leiderschap en de algemene COVS-stand. Voor alle deelnemers zijn er tossmunten en scoreboekjes bij deze stand verkrijgbaar.

Er wordt hier ook een loterij gehouden met diverse aantrekkelijke prijsjes.