Kevin Blom, Pol van Boekel en Dave Goossens over de grens niet meer actief op het veld

Internationals zwaaien af

Pol van Boekel in het stadion van Nörrköping voor de wedstrijd tegen Hapoel Beer Sheva op 8 augustus dit jaar. Het bleek zijn laatste internationale optreden. Van links naar rechts assistenten Rens Bluemink, Dave Goossens, waarnemer UEFA, Pol van Boekel en vierde official Jeroen Manschot.


Door LEO BLANK


Twee gelouterde Nederlandse scheidsrechters en één assistent hebben definitief afscheid genomen van het internationale podium. Voor Kevin Blom en Pol van Boekel is hun carrière als veldarbiter gestopt, Dave Goossens stapte vorige week voor het laatst met zijn vlag in het vliegtuig.


Van het trio heeft Blom (45) de meeste internationale duels achter zijn naam staan: 147 in het tijdvak 2005-2019. Daarmee is Kevin volgens eigen zeggen de FIFA-scheidsrechter met de langste staat van dienst.

Eerder deze maand kreeg hij van de UEFA een mooi afscheid met de ontmoeting in de Europa League tussen Espanyol en CSKA Moskou in Barcelona. Van zijn Nederlandse collega’s Allard Lindhout en assistenten Johan Balder en Dave Goossens ontving de blonde arbiter uit Alphen aan de Rijn na afloop een fraaie collage met daarop al zijn internationale wedstrijden. Ook mocht Kevin de wedstrijdbal mee naar huis nemen.

Terugkijkend noemt hij twee duels in 2011 als hoogtepunten: een wedstrijd tussen de twee topteams in de Egyptische competitie én Arsenal – Udinese in de groepsfase van de Champions League. “Ik kies die beide wedstrijden vooral vanwege de ambiance van een vol stadion en de druk die er lag op de arbitrage. De duels werden door ons tot een goed einde gebracht, dat gaf veel voldoening.”

Pol van Boekel

Het internationale afscheid van Pol van Boekel vond in augustus dit jaar ongemerkt plaats in Zweden. De 44-jarige inwoner van het Brabantse Vierlingsbeek had er totaal geen rekening mee gehouden dat dit zijn allerlaatste wedstrijd buiten de grenzen als veldarbiter zou zijn. “Ik had nog een jaar kunnen doorgaan, maar de KNVB beschikte anders. Heel jammer.”

Van Boekel floot van 2008 tot en met 2019 internationale wedstrijden. Hoeveel? “Dat houd ik niet bij. Tientallen”, klinkt het nuchter.

Zijn mooiste herinneringen? “Anderlecht – Tottenham Hotspur van enkele jaren geleden. Inzet was winst in de groepsfase van de Europa League. Ik floot prima, ging er vanuit dat ik een stap omhoog zou doen naar de Champions League. Het pakte heel anders uit. Een paar maanden later degradeerde ik naar groep 2 van de UEFA.”

Ook de interland Moldavië – Engeland voor kwalificatie van het WK in 2014 komt bij Pol als een mooie herinnering aan zijn internationale loopbaan bovendrijven. “Met spelers als Lampard en Rooney bij de Engelsen.”

Zowel Blom als Van Boekel blijft overigens wel actief voor de UEFA als VAR en vierde official. En uiteraard zijn ze voorlopig ook nog volop te zien in de Nederlandse Eredivisie.

Kevin Blom proost met zijn assistenten Dave Goossens en Johan Balder, vierde official Allard Lindhout en officials van onder meer de UEFA na afloop in Barcelona op zijn afscheid.

Dave Goossens

Assistent-scheidsrechter Dave Goossens nam twee weken geleden in Barcelona helemaal afscheid van het internationale voetbal. Dat gebeurde na afloop van dezelfde wedstrijd bij Espanyol waar ook Kevin Blom werd uitgezwaaid. Vorige week volgde onverwachts nog een trip naar Saoedi-Arabië met Serdar Gözübüyük omdat een aangestelde assistent op het laatste moment moest afzeggen.

Met zijn 115 wedstrijden in negen jaar behoort de 45-jarige inwoner van het Brabantse Neerkant tot de meest ervaren internationale assistenten in Nederland. “Ik ben met iedere international op stap geweest. Van Eric Braamhaar en Björn Kuipers tot Danny Makkelie en Serdar Güzübüyük.

Een hoogtepunt? “Dan zeg ik spontaan: Eintracht Frankfurt – Lazio Roma eind vorig jaar. Dik 60.000 toeschouwers in het stadion. Serdar zou promoveren naar de Champions League als dit duel goed verliep. Het ging fantastisch, na afloop kregen we alleen maar lof”, aldus Dave.


Cristiano Ronaldo

Maar ook twee wedstrijden van Portugal, met sterspeler Cristiano Ronaldo in de gelederen, tegen Noord-Ierland en Litouwen staan in zijn geheugen gegrift: “Niet normaal, dat hele mediacircus rond Ronaldo. Prachtig om van nabij mee te maken.”

Hij noemt ook nog enkele competitiewedstrijden in China – waarin hij enkele maanden geleden Kevin Blom assisteerde – als memorabele ervaringen.

Dave blijft voorlopig gewoon vlaggen in de Eredivisie.

Dave Goossens toont zijn lijst met 114 internationale wedstrijden na afloop van Espanyol – CSKA Moskou.