Kritisch Bekeken

door LEO BLANK


Oranjezomer

Een jaar vol Oranje. Met een prachtige Oranjezomer tijdens Euro 2020.

In zijn recente nieuwsbrief aan de leden kondigt de KNVB een nieuwjaar aan vol met hoogtepunten. Oefenduels van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje. Een kwalificatiewedstrijd voor de Oranje Leeuwinnen tegen Estland. En als climax Euro 2020, met drie wedstrijden in de Johan Cruijff Arena, waar het Nederlands elftal hoopt te schitteren.


Chauvinistisch

Natuurlijk, ook iedere scheidsrechter (KNVB én club) hoopt op Oranje-successen. Niets chauvinistisch is ons vreemd.

Wordt het ook een mooi jaar voor de amateurscheidsrechter? Waar blijft tussen alle jubelverhalen over Oranje de waardering voor ons als eenvoudige amateurscheidsrechters? In de jaarlijkse e-mail voor de feestdagen bedankt de bond ons met enkele korte zinnen voor de inzet in het afgelopen jaar.

Maar hoe ziet 2020 er uit voor de mannen en vrouwen, jongens en meiden die iedere zaterdag en/of zondag de 30.000 wedstrijden in het amateurvoetbal in goede banen trachten te leiden?


Excessen

Ook in 2019 deden zich op de amateurvelden weer de nodige excessen rond arbiters plaats. Met als treurig dieptepunt onze collega die in Utrecht voor zijn leven moest rennen om zich een doorgeslagen bezoeker van het lijf te houden.

Maar dit is slechts een topje van de ijsberg. Dat geeft Sebastiaan Kleijburg, coördinator competitie en arbitrage bij de KNVB in Zeist, in een interview elders in deze uitgave ook volmondig toe. Veel incidenten blijven onder de radar. Die spelen zich vaak af op bijvelden, waar een goedwillende clubscheidsrechter liever goede vrienden blijft met iedereen binnen de club dan een incident te melden bij het bestuur of de KNVB.


Strenge straffen

Te vrezen valt dat 2020 opnieuw een aantal wanordelijkheden rond scheidsrechters zal opleveren. Ondanks strenge straffen die de voetbalbond terecht uitvaardigt, waarbij zelfs clubs mogelijk worden geroyeerd. Daarom is het van het grootste belang dat wij als KNVB- en clubscheidsrechters ons niet neerleggen bij zaken die niet thuishoren op en rond het veld.

Jaren geleden werd de slogan ‘’t is weer fijn langs de lijn’ gelanceerd. Harry Slinger met Drukwerk maakte er samen met het Nederlands Elftal een fraai lied van. Laten we met zijn allen hopen dat in 2020 de woorden en klanken van toen opnieuw tot leven komen en het ook weer gewoon leuk is om scheidsrechter te zijn in het amateurvoetbal.