COVS sluit overeenkomst over bruikleen van headsets

Door RENE KIEBERT

(portefeuillehouder werving & behoud bestuur COVS)


Op maandag 23 december sloot de COVS Nederland, vertegenwoordigd door penningmeester Jos Straver en René Kiebert, niet alleen een nieuwe sponsorovereenkomst met Axtours Communication Solutions in Barendrecht, er is ook sprake van een bruikleenovereenkomst voor de inzet van headsets bij alle belangstellende scheidsrechtersverenigingen. De allereerste koffer met headsets gaat naar de Scheidsrechtersvereniging Utrecht (SVDU).

Zij krijgen de set op proef voor een periode van vijf maanden. Tevens levert de COVS een instructie voor het gebruik. Deze is ontwikkeld door Johan Suurd van de Commissie opleidingen van de COVS.


Hét communicatiesysteem voor scheidsrechters

Axitour levert het AXIWI communicatiesysteem aan scheidsrechters, coaches en sport officials wereldwijd in diverse sporten..

In sporten als handbal, korfbal, hockey, volleybal, waterpolo, basketbal, rugby, honkbal, ijshockey is het al heel gewoon dat scheidsrechters werken met headsets.Met een communicatiesysteem neem je immers sneller én correcter beslissingen als scheidsrechter en in teamverband. Het communicatiesysteem biedt aan maximaal zes personen (lees: scheidsrechters) de mogelijkheid gelijktijdig en handsfree met elkaar te communiceren.


Voetbal

In de voetbalsport worden headsets al jarenlang op het hoogste niveau gebruikt door scheidsrechters en steeds vaker ook in de top van het amateurvoetbal.


Opleiden van scheidsrechters

Daarnaast wordt het communicatiesysteem gebruikt voor opleidingsdoeleinden. Tijdens wedstrijden staat een scheidsrechterscoach langs de lijn en via het AXIWI communicatiesysteem staat hij direct in contact met de scheidsrechter in het veld. Hierdoor kan de coach de scheidsrechterdirect ‘in het moment’ voorzien van feedback (tips) over specifieke spelsituaties. De leercurve van de scheidsrechter in het veld wordt aanzienlijk versneld; hij kan de feedback direct verwerken en toepassen.

De scheidserchtercoach krijgt, door te werken met een headset, een nog beter en beeld van het handelen van de scheidsrechter en kan hem daardoor nog beter van feedback voorzien.

De KNVB heeft het AXIWI communicatiesysteem al uitgebreid laten testen. Technisch gezien verliep dit goed. De KAA Gent Referee Academy (België) werkt ondertussen succesvol met het AXIWI communicatiesysteem. Bekijk hier de video om te zien hoe zij het in de praktijk toepassen en wat de ervaringen zijn van de scheidsrechters.


Spirit

Afgelopen zomer was het ook bij v.v. Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel zover. Daar kregen ze de kans van Axitour Communication Solutions om het AXIWI communicatiesysteem uitgebreid te testen. “Die mogelijkheid hebben wij met beide handen aangegrepen”, vertelt Michael Osseweijer, een van de scheidsrechtercoördinatoren van v.v. Spirit.

“In de relatief korte periode die we tot onze beschikking hadden, hebben we geprobeerd om alle mogelijkheden van het systeem uitgebreid te testen, onder andere door scheidsrechters en assistenten, maar ook zijn we in de rol van de vierde official gekropen om te kijken hoe het systeem hier bevalt. Tot slot hebben we vanuit de rol als scheidsrechtercoördinator ook nog een scheidsrechter vanaf de kant begeleid. In dit artikel zal de rol van de scheidsrechter worden belicht. Behalve onze ervaringen tijdens de wedstrijden, zal een aantal tips worden gegeven voor scheidsrechters die voor het eerst met dit systeem zullen gaan werken.”


Ogen te kort

Als scheidsrechter kom je af en toe ogen te kort. Er gebeurt tijdens een wedstrijd namelijk veel te veel om het allemaal zelf goed te kunnen waarnemen. Dit is de reden dat we tegenwoordig met minimaal drie en soms met vier op het veld staan. Maar wat is de toegevoegde waarde van deze extra ogen op het veld, als je niet naar hun advies kunt luisteren? Uiteraard zullen zij je ondersteunen met behulp van vlagsignalen, maar er gaat werkelijk een wereld open op het moment dat je ze ook kan horen.


“Goede afspraken over het ‘communiceren’ zijn enorm belangrijk. Doe je dit niet, kan het voordeel van goede communicatie snel veranderen in een nadeel door verkeerde communicatie.”


Enkele belangrijke tips voor de scheidsrechter bij het gebruik van headsets:

• Gebruik het systeem alleen bij neutrale assistenten.

• Maak vooraf duidelijke afspraken met de assistenten.

• Help/motiveer elkaar tijdens de wedstrijd.

• Praat kort en duidelijk.

• Durf te praten.

• Durf elkaar te corrigeren.

• Raak niet afhankelijk van input van buitenaf, maar blijf je eigen wedstrijd fluiten.


COVS

De COVS is groot voorstander van het gebruik van dit communicatiesysteem en blijft in gesprek met de KNVB om headsets steeds vaker te gebruiken bij opleidingen van scheidsrechters. Tot dusver is het alleen toegestaan in vriendschappelijke (oefen)wedstrijden en specifiek voor opleidingsdoeleinden.

Tijdens het arbitragecongres in Helvoirt is het systeem te zien en wordt het kort gedemonstreerd. Ook de resultaten van een gehouden enquête onder vele (assistent) scheidsrechters geven de meerwaarde van dit communicatiesysteem duidelijk aan.