Bijzonder debuut voor Shona Shukrula

Door LEO BLANK


Het gaat hard met de sportieve loopbaan van scheidsrechter Shona Shukrula uit Alkmaar. Op zaterdag 14 december was het 28-jarige supertalent de eerste vrouw in Nederland die de leiding had over een duel in de Tweede Divisie.


Shukrula, in het dagelijks leven officier van justitie in Noord-Holland, kreeg anderhalve week eerder een telefoontje van de KNVB dat ze was aangesteld voor de wedstrijd Jong Sparta-ASWH. Daarmee werd haar streven om in 2019 op het hoogste amateurniveau uit te komen bewaarheid.

Shona kijkt terug op een geslaagd debuut op het Kasteel: “Ik heb het als een mooie wedstrijd ervaren. Ik heb hier hard voor gewerkt en ben heel blij dat ik deze stap heb kunnen zetten.”


Vorig jaar zomer promoveerde Shukrula al naar de Referee Category Women Second van de UEFA. Daardoor kwam ze dit seizoen in aanmerking voor meer uitdagende internationale wedstrijden.

Kevin Blom, begeleider talententraject vrouwelijke scheidsrechter, liet eerder weten dat het doel is om vrouwelijke scheidsrechters uit Nederland op een eindtoernooi te krijgen. Shona Shukrula moet daarvoor in Europees verband nog twee stappen zetten: eerste categorie en elitegroep. Dan komt een EK of WK dichtbij voor de Alkmaarse. En in eigen land scheidt nog maar een smalle grens haar overstap naar het betaald voetbal.

Shona Shukrula, tweede van rechts bij de aanvang van de wedstrijd Jong Sparta – ASWH. Foto’s Pro Shots / Mischa Keemink.