REGIONIEUWS ZUID I

Clubavond met topdames voltreffer

Door PIET JANSSEN


Het is lang geleden dat in clubhuis De Toss in Breda zoveel enthousiasme werd getoond dan door deze twee vrouwelijke scheidsrechters. Tenminste dat is waar het voor Shona Shukrula en Franca Overtoom allemaal is begonnen.

Beiden zijn om uiteenlopende reden bij de plaatselijke voetbalverenigingen in Alkmaar en Obdam (nabij Alkmaar) begonnen als clubscheidsrechter. Na de pupillen volgden de overige jeugdteams en daar bleek al snel dat beide dames over de nodige talenten bleken te beschikken. Dus was met het volgen van de SO III-cursus de stap naar het seniorenvoetbal de meest logische.


Derde divisie

Waar Shona zich helemaal kon ontplooien als scheidsrechter koos Franca er uiteindelijk voor om verder te gaan als assistent. Nu, enkele jaren verder, is Shona actief in de Derde Divisie (en zeer recentelijk floot ze een wedstrijd in de Tweede Divisie, lees elders hierover, red.) en is Franca wekelijks te bewonderen in de Keuken Kampioen Divisie. Beiden staan sinds 2017 op de FIFA-lijst en hebben al diverse trips gemaakt naar het buitenland.


Maatschappelijke loopbanen

Niet alleen binnen het voetbal maar ook maatschappelijk timmeren beide dames aan de weg van het succes. Franca is bijna klaar met de opleiding als tandarts en Shona is druk als bestrijder van het kwaad als officier van justitie in Alkmaar en Amsterdam.


Jinek

Recentelijk waren zij beiden te gast bij het praatprogramma van Eva Jinek waar al duidelijk was te zien dat ze met enthousiasme over hobby, studie en beroep kunnen vertellen.

Het was meer dan terecht dat ze door voorzitter Rob Luyken werden bedankt met een bloemetje en door de aanwezigen met een welverdiend applaus.

V.l.n.r. Franca Overtoom, voorzitter COVS Breda Rob Luyken en Shona Shukrula.

COVS-trainers opgeleid in Breda

Door JOHAN SUURD en BEN WIRKEN


Namens COVS Nederland werden in Breda nieuwe trainers opgeleid voor het trainen van scheidsrechters.

In het verleden heeft Hans Moonen hiervoor zijn certificaat gehaald en Hans heeft met zijn kennis en kunde hier vier avonden les ingegeven waarin zowel theorie als praktijk centraal stond.

Op maandag 3 december werden vier certificaten ‘Conditietrainer Scheidsrechter Veldvoetbal COVS’ uitgereikt aan de cursisten: Dylan Boomaars en Melvin Vink van de COVS Breda en Marcel Roeleveld en Jesse Knetsch van SVDU Utrecht.

Er hadden zich acht kandidaten aangemeld maar helaas zijn er twee die niet begonnen zijn en twee mensen zijn weg gebleven zonder zich af te melden.


Fijne kneepjes

De cursisten zijn door COVS-docent Hans Moonen van COVS Eindhoven de fijne kneepjes van het trainerschap bijgebracht. De cursus werd gegeven in Breda, in de mooie accommodatie van COVS Breda en er kon gebruikt gemaakt worden van de velden van vv Baronie. De cursus is door Hans Moonen ontwikkeld en hij is ook docent bij KNVB, dus de visie van de bond was hierin vertegenwoordigd.


Herstelvermogen

Enkele onderwerpen die aan de orde zijn geweest: motorische eigenschappen van de scheidsrechter, fysiologische processen van het lichaam, periodiseringsmodel en herstelvermogen en een tijdslijn waarbinnen diverse vormen van trainingen werden uitgelegd. Met name bij dit laatste onderwerp werd uitvoerig stilgestaan want wanneer moet je rusten of juist stevig trainen.

Het geheel werd afgesloten met een practicum, een training die door de cursisten was voorbereid en die gegeven werd aan de scheidsrechters van de groep Breda.

Namens COVS Nederland willen wij ook Hans en COVS Breda bedanken voor hun inzet en gebruik van locatie.